Schrijftip 12 Mindmappen is orde scheppen
Mindmappen is eigenlijk niets anders dan structuur aanbrengen in je ideeënstroom. Vrij associërend zet je alles op een rijtje. Het werkt bijvoorbeeld goed om de karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken van je personages uit te werken en hun onderlinge verbondenheid in kaart te brengen.
Mindmappen van de basis
Als je verdwaald bent in een woud van ideeën, kan het raadzaam zijn al voor je aan het uitdiepen van de personages begint, een mindmap te maken. Waar gaat je boek over, wie doen er mee, waar speelt het zich af en wat gaat er mis? Het is reuze handig als je zelf al een idee hebt waar het verhaal naartoe gaat.
Hardop lachen om spraakverwarring
Denk ook een beetje aan je doelgroep. Wie gaat jouw boek straks lezen en welke ‘taal’ spreken zij. Voor een ouder persoon zonder Facebook of twitter, betekent lol gewoon plezier, anderen snappen zonder uitleg dat het de afkorting van de Engelse uitspraak ‘laughing out loud’ is.
Zo plat als een dubbeltje
Om je personages meer diepgang te geven kan mindmappen een goed hulpmiddel zijn. Wat beweegt die persoon om te doen wat hij doet in jouw verhaal? Waar wordt hij blij van, computer games spelen of vogelspotten? Hoe ziet hij eruit, een gespierde draadnagel of een kleerkast? Wat is zijn doel, de boel verstieren of het probleem oplossen? Zonder karaktereigenschappen en motieven zijn je personages zo plat als een dubbeltje.
Hoe map ik mijn mind?
Teken en schrijf vanuit je gevoel. Niet analyseren, je werk hoeft straks niet in het Rijksmuseum te hangen. Neem een groot wit vel en gebruik verschillende kleuren voor meer duidelijkheid. Wat betreft de tekst zal je merken dat je de belangrijke onderwerpen vaak automatisch in hoofdletters schrijft of in ieder geval aanmerkelijk groter dan de rest. Laat dat maar aan het brein over.
Mag ik een hulplijn inschakelen
Spreker, trainer en ondernemer Bart van den Belt, heeft een mooie 7-stappen instructie voor het maken van een mindmap op zijn site staan: Zelf een Mindmap maken
Nog specifieker is het blogbericht van Marja Duin, redactiekracht: Leer in 3 stappen je hoofdpersoon kennen. Marja is naast redacteur ook schrijfcoach en al haar blogberichten zijn zeer de moeite waard om te lezen.
Succes!